Translate

publicitate 1

RETETE CULINARE TRADITIONALE


Niciodata nu e prea tarziu sa incepi o viata bazata pe o dieta sanatoasa, sa-ti schimbi obieciurile proaste si sa-ti imbunatatesti calitatea vietii.

O reteta pentru o viata sanatoasa trebuie sa includa o dieta bazata pe fructe, cereale integrale, legume si proteine, perferabil de origine vegetala. Simpla dieta insa nu este suficienta. Ea trebuie completata cu 30 de minute pana la o ora de exercitii fizice pe zi si cel putin 2 litri de lichide. De asemenea suportul familiei, al prietenilor si intelegerea a ce ne face rau si ce nu sunt extrem de importante.

Beneficiile pe termen scurt ale unei diete sanatoase sunt cresterea energiei, a capacitatilor intelectuale si cresterea increderii in propria persoana. Pe termen lung scade riscul bolilor grave, sanatatea si calitatea vietii se imbunatatesc, cresc perfomantele fizice si chiar veti reusi sa cheltuiti mai putin pe mancare.

   

Placinta cu mere


Ingrediente

4 oua, 2 linguri de iaurt, 1 lingura de smintina, faina, o lingurita lapte praf, 2 mere acrisoare, un plic de scortisoara, un plic zahar vanilat, 4 lingurite zahar pudra, sare, piper, ulei

Mod de preparare


  Se bat bine ouale cu iaurtul, smintina si laptele praf; se amesteca apoi cu faina sarea si piperul. Merele se rad pe razatoarea mare, se lasa sa se scurga de suc, se amesteca cu zaharul si scortisoara, se lasa 10 minute si apoi se adauga si zaharul vanilat. Se amesteca apoi merele cu ouale batute; se ia apoi cu lingura din compozitie si se toarna intr-o tigaie cu ulei incins. 

Chec aperitiv



Ingrediente

Ingrediente: 300 gr. cascaval ras (brinza talamea), 300 gr. parizer(sunca, salam cu sunca), 4 oua fierte tari, 4 oua crude, 3-4 linguri smintina, 3-4 linguri faina, piper dupa gust


Mod de preparare

Mod de preparare
Se bat 4 oua cu telul(mixer)se adauga cascavalul ras, parizerul taiat cubulete, smintina, faina, piperul si se omogenizeaza. Tava de chec se tapeteaza cu ulei si faina, se pune jumatate din compozitie, se adauga ouale fierte taiate jumatati si se pune restul de compozitie. Se pune in cuptorul incins si se coace 20 minute(e gata cind se desprinde de pe marginea tavii)


  Rulada cu ciuperci

Ingrediente:
500 g ciuperci, 2 fire praz, patrunjel, marar, ulei, 400 g foietaj de post, sare, piper
Mod de preparare:
Prazul se taie rondele si se caleste usor. Se adauga ciupercile taiate felii sau cubulete. Se potriveste de sare si piper si se lasa sa scada. Se pune patrunjelul si mararul, apoi umplutura se pune in aluat si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Se coace la cuptor 30-40 minute.
   
Salau cu maioneza
Ingrediente:
4 fileuri salau, 2 lamai, 1 pahar vin alb, 2 oua, 150 ml ulei, 3 linguri mustar, 1 lingura capere, piper alb, sare
Mod de preparare:
Se spala fileurile si se fierb la foc mic cu vinul, putina sare, piper. Se scurge pestele, se curata de oase si se taie cubulete. Se amesteca pestele cu maioneza, mustarul, caperele, sare si piper. Se consuma decorat cu felii de lamaie, dupa ce a stat la rece 15 minute.

   Gulas din ardeal
Ingrediente:
750 g carne de vita, 250 g costita de porc afumata, 60 g bulion, 50 g ceapa, 750 g cartofi, 200 g smnatana, 200 ml supa de oase, 100 ml ulei, 100 g faina, 30 g unt, 2 oua, patrunjel, sare piper, boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Ceapa se taie marunt, se prajeste in ulei incins si apoi se adauga carnea batuta, taiata in cuburi mici, presarata cu sare, piper, boia. Costita prajita si taiata in cuburi se amesteca cu carnea. Se adauga cartofii taiati felii, supa de oase si se lasa la fiert. Galustile se pregatesc astfel: Se pune apa la fiert si se adauga faina, toata odata. Se amesteca 5 minute pana se omogenizeaza. Dupa ce se raceste putin, se adauga ouale si patrunjelul. Se fac galusti, se fierb in apa clocotita cu sare si unt. Se lasa sa fiarba pana se ridica la suprafata apei. Apoi se racesc sub jet de apa rece si se adauga in vasul cu carne, odata cu smantana. Se mai lasa 10 min la foc mic.



Paine de casa

Ingrediente:

2 kg faina alba
drojdie cat o nuca
6  cartofi
sare

Mod de preparare


      Se pun la fiert cartofii cu coaja in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se curata si se zdrobesc, apoi se lasa la racit. In alt vas se pune faina, la care se adauga drojdia dizolvata in putina apa calduta cu sare si se face o plamadeala. Se lasa la dospit.

Dupa ce a crescut plamadeala, se adauga cartofii zdrobiti, sare si apa calduta pana se obtine un aluat nu prea tare, dar nici prea moale. Se framanta bine si se lasa la dospit o ora sau doua.

Pe masa se presara un pic de faina, se pune aluatul peste si i se da o forma. Se incinge cuptorul bine si se baga painea in el pentru doua ore. Inainte de fi servita painea, se indeparteaza de pe ea faina uscata si arsa.


   Sarmale in foi de varza

Ingrediente frunze de dafin 
2 cepe uscate (marime medie)
doua linguri de untura de porc
1 kg carne tocata de porc ( sau porc si vita-cantitati egale )
110 grame orez
3 frunze de dafin 
2 cepe uscate (marime medie)
doua linguri de untura de porc
bulion/pasta de tomate 100 grame
varza acra 
piper
sare(o lingura)sta de tomate 100 grame
varza acra 
piper
sare(o lingura)
Preparare
...........................................
Se alege carne mai grasa de porc (pulpa, costita, ceafa) si se trece o data prin masina de tocat. Alta varianta este sa se toace atat carne de porc cat si carne de vita, in cantitati egale. Carnea tocata se amesteca cu orezul curatat si spalat in cateva ape, ceapa taiata cubulete foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin taiate marunt si 100 ml de apa. E foarte important adaosul de apa in umplutura.

Foile de varza se taie selectandu-se bucatile in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta. In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta. Mana stanga se strange caus pentru a nu lasa sa se desfaca tubul de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior si astfel se formeaza sarmaua.

Sarmalele se fierb in recipiente mari tapetate cu foi de varza, in care se dispun concentric, in straturi succesive in forma de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si doua linguri de untura. Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 2 ore. 

Optional, dupa ce au fiert doua ore pe aragaz, sarmalele se pot lasa inca 20 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade.

  
Mentiuni:
Se servesc calde, cu mamaliguta si tuica.
Timp Preparare: 3 h 
Complexitate: medie

Prajitura cu ciocolata si piscoturi

Incrediente:
Pentru blat:                                                   Pentru crema:
 5 albusuri                                                       100gr. ciocolata alba                 
 150gr. zahar                                                   150ml. frisca                              
 100 ml. lapte                                                  5 galbenusuri
 50 ml. ulei                                                      200gr. zahar
 135gr. faina                                                   300ml. lapte
 25gr. cacao                                                    15gr.gelatina
 10gr. praf de copt                                          ciocolata pentru ras
  8 piscoturi                                                     30gr. amidon (3 linguri rase)
                                                                        1 pastaie de vanilie
                                                                        300 ml. frisca
Pregatirea blatului: batteti albusurile spuma tare cu putina sare, apoi adaugi treptat zaharul, mixand incontinuu. Adaugi uleiul si laptele omogenizezi. Amesteci faina cu praful de copt si cu cacaua. Cerni peste compozitia de albus si omogenizezi cu lingura de lemn pentru a nu se lasa spuma. Ungi tava cu unt si o tapetezi cu hartie de copt sau faina. Torni compozitia si o nivelezi. Cele 8 piscoturi le asezi peste compozitie, fomand 4 linii(de cate doua piscoturi) paralele. Apesi pe piscoturi cu o lingura si acoperi totul cu aluat.
 Coci blatul 30-35 de minute la temperatura medie sau pana  cand trece testul cu o scobitoare.
Pregatirea cremei: ciocolata alba rupta in bucati o pui intr-un vas pe foc,impreuna cu frisca lichida 150 ml. si incalzesti amestecul pana cand aceasta se topeste, apoi pui vasul in frigider pana se raceste complet.
Pui laptele intr-un vas, impreuna cu pastaia de vanilie si incalzesti amestecul. Mixezi galbenusurile impreuna cu zaharul, pana isi dubleaza volumul,apoi adaugi amidonul si laptele. Sectionezi pastaia de vanilie, si cu un cutit iei maduva , pe care o adaugi in crema de oua. Pui amestecul intr-un vas si dai la foc mic. Amesteci incontinuu, pana se ingroasa ca o budinca. Gelatina hidratata in apa rece o ui la bainmarie si o dizolvi, apoi torni peste budinca si amesteci dupa care o lasi sa se raceasca.
 Amestecul de ciocolata alba si frisca lichida il mixezi si il amesteci cu 300ml. frisca batuta, dupa ce budinca este complet racita, o adaugi treptat in amestecul de frisca si ciocolata alba. Scoti blatul din tava, desprinzi hartia de copt, apoi pui blatul pe o tava.
Isiropezi foarte putin blatul(faci un sirop din apa, zahar, rom, cafea) si deasupra pui crema. Acoperi cu o folie si lasi prajitura la frigider 2-3 ore, apoi o scoti si o portionezi. Presari ciocolata rasa.

                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu